Tip van de chef!

Gebruik de óverheerlijke asperges van Van Gerven

No waste aspergesoep

Ingrediënten voor 4 porties

2 bussels witte asperges

1 grote ui

2 dl room

2 blokjes groentebouillon

60 g boter

20 g verse kruiden naar keuze (kervel, dille, bieslook, waterkers ...)

1 blaadje laurier

2 takjes tijm

peper

Begin met koken

Bereidingstijd: 25 min. + 20 min. kooktijd

Breek het harde uiteinde van de asperges en schil ze. Doe alle restjes in een kookpot met 40 g gesmolten boter. Fruit ze 2 min. op een hoog vuur, samen met de gehakte ui, het laurierblaadje en de tijm. Overgiet met 1 l water, voeg de verkruimelde bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat 20 min. sudderen. Mix fijn en filter door een puntzeef.

Giet de soep terug in de kookpot, breng ze aan de kook en dompel er de asperges in kleine stukjes in (houd 1 asperge apart voor de afwerking). Laat 5 min. pruttelen, voeg de room en de rest van de boter toe. Breng verder op smaak.

Snijd de laatste asperge met een dunschiller in fijne slierten. Schik een hoopje verse kruiden in elk bord, voeg de aspergeslierten toe en giet er voorzichtig de soep rond. Dien meteen op.

Tip: Als je enkel het 1e puntje van dit recept volgt, kan je een heerlijke basis maken voor een risotto of kroketjes.

Gegrilde asperges met Pata Negra

Ingrediënten voor 4 porties

80 g Pata Negra

1 bussel witte asperges

3 el parmigianoschilfers

halfgedroogde tomaatjes in olijfolie

1 takje platte peterselie (versiering)

1 el tijm, fijngehakt

2 e.l. olijfolie

Begin met koken

Bereidingstijd: 20 min

Schil de asperges en snijd de harde uiteinden eraf. Houd de schillen. Die kun je invriezen en bewaren om er een soep van te maken.

Hussel de asperges even door elkaar met de olijfolie, de fijngehakte tijm, peper en zout zodat ze overal bedekt zijn.

Verhit een grillpan.

Gril de asperges enkele minuten langs beide kanten in de grillpan. Ze moeten nog knapperig zijn.

Leg ze op een bord of in een schaal en drapeer er reepjes Pata Negra over die je een beetje nonchalant (dat mag!) met je handen gescheurd hebt.

Bestrooi met de parmigianoschilfers.

Werk af met een takje platte peterselie en gedroogde tomaatjes.

Kooktip

Zorg dat je grillpan heet genoeg is, zodat je asperges een streepjespatroon krijgen.

Risotto met witte asperges en kabeljauwhaasje

Ingrediënten voor 4 porties

600 g kabeljauwhaasje

1 bussel witte asperges

2 uien

1 teentje knoflook

1 bussel dragon

250 g risottorijst

20 g parmigiano

15 cl droge witte wijn

70 g boter

1,5 el olijfolie

1 blokje gevogeltebouillon

1 blaadje laurier

zout

peper

Begin met koken

Bereidingstijd: 40 min. + 20 min. kooktijd

Breek het harde uiteinde van de asperges en schil ze. Doe alle restjes in een steelpan met 30 g boter. Voeg 1 gehakte ui toe, het laurierblaadje, de dragonsteeltjes, 8 dl water en het verkruimelde bouillonblokje. Breng aan de kook en laat 20 min. pruttelen. Mix fijn en giet door een puntzeef.

Verwarm de oven voor op 180°C. Fruit 1 fijngehakte ui en het geperste teentje knoflook gedurende 2 min. op een matig vuurtje, in een stoofpan met 30 g gesmolten boter. Strooi er de rijst bij, meng 2 min. en overgiet met de witte wijn. Laat op een zacht vuurtje doorkoken: giet 2 pollepels warme soep in de pan, zodra de wijn geabsorbeerd is, en giet er beetje bij beetje soep bij naarmate ze door de rijst geabsorbeerd wordt. Voeg na 15 min. de asperges in stukken toe en laat nog 5 min. doorkoken (voeg soep toe indien nodig).

Snijd de kabeljauw intussen in porties. Doe ze in een lichtjes geoliede ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie, kruid met peper en zout. Schuif 8 à 10 min. in de oven (naargelang hun dikte).

Schep 10 g boter en de geraspte parmigiano bij de risotto, zet het deksel op de pan en laat 2 min. rusten. Werk af met de gehakte dragon en breng verder op smaak. Dien rapido presto op: een risotto laat niet op zich wachten!

Tip: Je kunt asperges van kop tot teen gebruiken. Ja: ook de dikke onderkant en de dunne schillen. Gooi die dus niet weg, maar trek er een delicate groentebouillon van waarmee je vervolgens #nowaste aspergesoep of risotto met vis maakt. In tijdsnood? Schil je asperges op voorhand. Rol ze daarna in een vochtige keukenhanddoek en bewaar ze max. 24 uur in de koelkast - samen met de onderkanten en de schillen. Of vries alles in om er later je ding mee te doen. Tip: je hoeft de asperges niet te ontdooien voor je ze kookt.

Aspergeflan

Ingrediënten voor 6 porties

1 bussel witte asperges

7,5 dl water

1 blokje groentebouillon

4 eieren

1 scheutje olijfolie

rozemarijn

Begin met koken

Laat de schillen en de uiteinden van de witte asperges gedurende 20 min. sudderen in water met het groentebouillonblokje. Mix met een staafmixer en meng 5 dl van deze bouillon met de eieren. Breng verder op smaak.

Giet per portie in een geolied vuurvast potje en kook ze 45 min. au bain-marie, in een voorverwarmde oven van 170°C. Laat ze 5 min. rusten en haal ze uit hun vorm. Besprenkel ze met olijfolie, kruid met peper en zout en werk af met rozemarijn. Dien lauw op.

Terug